Stílusismertető, avagy mely tárgyakra mondható, hogy antik bútor?

A restaurátorok, szakértők szerint a száz évesnél idősebb bútordarabokra mondható, hogy antik. Attól persze, hogy évszázados múltja van, még nem lesz értékes. Az értékét az egyedisége, állapota is meghatározza, mégpedig döntően.

Ha mostantól számoljuk vissza azt a bizonyos száz évet, akkor láthatjuk, hogy az a szecesszió korszakával záruló időszak. Néhány éve reneszánszát élte a fent említett időszak minden téren. A szecessziós bútorok iránti kereslet erősen megélénkült, ismét divat lett az úgynevezett kacskaringós indamintázat.

A szecessziós bútorok – mivel többnyire kisebb darabok -, könnyen elhelyezhetőek napjaink enteriőrjébe, a modern bútorok és színes falak közé, azonban ugyanúgy megállják a helyüket a hagyományos fehér falak között is. A restaurátor szívesen bíbelődik egy-egy ilyen szép darabbal, tisztogatja, felújítja, rendbe teszi, és máris újjá van varázsolva dédszüleink patinás bútora. Az antik bútorrestaurálás lehetővé teszi, hogy régi, megkopott bútorokból pazar, gyönyörű darabot varázsoljon a restaurálás mestere.

A neostílusú bútorokról azt kell tudni, hogy a XIX. század második felében kezdték el meghódítani a polgárságot, akiknek ekkoriban még nem volt önálló stílusirányzatuk. Így alakult ki a neorokokó, neobarokk, neoreneszánsz, illetve a neogótikus stílus is, magába foglalva a közismert, úgynevezett „ónémet” bútor is.

Magyarországon gyakran találkozhatunk biedermeier bútorokkal is, ami az első igazi hangulatos, valóban kényelmes polgári stílus volt a lakberendezés terén. A hangsúlyt a kényelemre és a minél kedélyesebb formákra helyezték, az asztalos munka pedig kifogástalan volt, amivel megmunkálták. Vonalvezetése egyszerű, a lakberendezés általa derűt és üdeséget sugárzott.

Ha innen visszamegyünk az időben, akkor azt kell mondanunk, hogy a biedermeier előtti korszakokból csak nagyon kevés bútor maradt meg, egyedül az empire stílus az, ami néhány bútordarabot átmentett korunkba.

Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik korszakból eredő antik bútordarabunk van, arra mindenképp ügyelnünk kell, hogy a saját stílusának megfelelő környezetben helyezzük el, illetve színes, ötletes helyiségbe tegyük azokat, hogy szépségével kitűnjenek a környezetükből.

Semmiképp ne álljunk neki az antik bútort házilagosan tisztítgatni, javítgatni, mert nagyobb kárt teszünk, mint amekkora hasznot végzünk. Ezek a nemes, értékes darabok megérdemlik, hogy állapotuk megőrzése céljából restaurátor szakavatott kezei közé adjuk őket, aki a bútordarab stílusának, korának megfelelően végzi el az antik bútor felújítás műveletét és teszi számunkra még hosszú ideig élvezhetővé a bútort.