Mikor van szükség restaurátorra

bútor restaurálásInduljunk ki a hölgyek által használt kissé humoros közhelyből: Nem kozmetikus kell nekem, hanem restaurátor. Mert ugye a kozmetikus kicsit kipofozza a női arcokat, míg a restaurátor totálisan felújítaná ugyebár, ha erre is lenne jogosítványa. Nos, valami ilyesmi különbség van az asztalos, és az antik bútor restaurátor között is.

Egyetlen asztalos felkészültségét és szaktudását sem vonjuk kétségbe, ugyanakkor bútor restaurálásra váró antik bútor nem asztalos kezébe való. A restaurálás komoly művészet, széles körű tudást, stílus és anyagismeretet igényel, művészettörténeti ismereteket követel meg.

Bizonyára remekül megcsinálná egy asztalos egy düledező fotel lábait és talán az elkövetkezendő 100 évben épp olyan stabil lenne, mint az előző százban. Azonban az antik bútor restaurálás lényege, hogy minél inkább stílus hűen tudjuk felújítani az adott bútordarabot. Ugyanaz az anyag, ugyanaz a minta, ugyanaz a vonalvezetés szükséges a felújításkort, mint amit anno a gyártásnál használtak.

A restaurálás lényege, hogy minél korhűbben és stílus hűbben megcsinálják az adott darabot, az minél jobban hasonlítson az eredeti állapothoz.
Nem csak ugyanúgy kell kinézni az adott tárgynak, mint korábban, hanem meg kell óvni, és/vagy vissza kell állítani a bútor állagát, hogy ne legyen az az enyészeté.

Lehet, hogy restaurálás után már nem fog eredetiként funkcionálni egy adott darab, lehet, hogy már nem fogunk tudni ülni a széken, de gyönyörű dísze lesz a nappalinknak, étkezőnknek. Így hát mindig mérlegelni kell, és meg kell beszélni a restaurátor szakemberrel, hogy mi várható az antik bútor felújítás következtében.

A restaurálás során ugyanazt az anyagot, fémszerkezetet, mintát, alkalmazzák, hogy semmiféle eltérés ne legyen az eredeti alkatrész és a felújított, kicserélt között. A munkafolyamatot a restaurátor szakember részletesen rögzíti egy munkanapló jellegű leírásba, hogy minden mozzanat, minden változás megmaradjon az utókor részére, a későbbi, esetleges vitás kérdések okán.

Ha tehát egy régi bútordarab, egy antik, vagy annak tűnő tárgy kerül a birtokunkba, ne röstelljük restaurátor segítségét kérni, hiszen lehet, hogy kacatot őrizgetünk, mint ahogy az is lehet, hogy igen komoly értékű antikvitást vetünk a tűzre. A dolog tisztázásában a restaurátor szakember adhat hiteles segítségét és útmutatást, bízzuk rá magunkat és értékes bútordarabjainkat!