Mi legyen az antik bútorok sorsa?

Mi a teendő, ha a családban, netán a padláson akad egy-egy régi bútordarab? Vagy ha örökölünk, vásárolunk egy antik darabot, vagy ha a megvásárolt ingatlanban az előző gazdája ott hagy pár értéktelennek tűnő lomot? Nos, ilyen esetben jó, ha nyitott szemmel járunk és figyelünk, ugyanis ha könnyelműek vagyunk, könnyen előfordulhat, hogy az a bizonyos lomnak hitt kacat a szemétre vagy a tűzre kerül, miközben egy értékes bútordarabbal állunk szemben.

Ezért nem árt, ha a fenti helyzetek egyikébe kerülünk, és mi magunk nem tudjuk eldönteni, hogy kacattal vagy értékes régiséggel gazdagodtunk-e, akkor mielőbb megnézetjük szakemberrel.

Egy hozzáértő mesterember meg tudja mondani, hogy régiséggel van-e dolgunk, s ha igen, akkor az antik bútor felújítás, mint megoldás szóba jöhet-e. A restaurátor, ha találkozik egy-egy régi bútordarabbal, akkor sok mindent meg tud mondani róla: Milyen korból való, milyen stílusban készült a bútor, milyen anyagokból, s leginkább, hogy megmenthető-e az.

Sok esetben már maga a tisztítás is elég, s a komódunk, kerevetünk, fotelünk, egyéb bútordarabunk olyan lesz, akár csak új korában. Természetesen ez a ritkábbik eset. Az idő vasfoga rendszerint nyomot hagy ezeken az értékes darabokon, s gondos, szakszerű munka szükséges ahhoz, hogy az eredeti vagy legalábbis ahhoz hasonló állapotba hozza az antik bútor restaurátor.

A restaurálás komoly feladat, nagyfokú precizitást és szakértelmet kívánó beavatkozás. Ez vonatkozik természetesen minden antik holmira, régiségre, csak az antik bútorokra, mint egy szoborra, festményre, egyéb műtárgyra. Tehát a restaurátor először alaposan szemügyre veszi az adott műtárgyat, és felméri annak állapotát. Ettől függ, hogy milyen munkát fog végezni rajta. Lehet, hogy egy alapos tisztítás után máris túl vagyunk a restauráláson. Gyakran az antik bútor restaurálás egy esetleges értékesítés előkészítése, vagy egy gyűjtő vásárlás utáni első lépése. A lényeg minden esetben ugyanaz: Az eredeti állapotát kell visszaállítani a bútornak, és ha lehet, akkor a funkcióját is, bár ez nem minden esetben sikerül.

Az antik bútor restaurálás folyamán több minden szóba jöhet: Vagy a funkciót kell visszaállítani, ez csak amolyan javítás, vagy az eredeti állapotot, de ez már művészet. Ügyelni kell arra, hogy az eredetit minél inkább megközelítse a restaurált darab kinézete.

Az antik bútor restaurátorok gyakran képzett asztalosok, vagy mechanikai szakemberek, esetleg autodidakta önkéntesek. Csak érdekességként: Amerikában a régi repülőgépeket sok esetben képzett repülőgép mérnökök újítják fel, olyanok, akik évekkel, évtizedekkel ezelőtt repültek az adott gépen.
Tekintettel arra, hogy egyetlen bútordarabon belül találkozhat a fa, mint alapanyag, a szövet, bőr, fém, így az antik bútor felújítása számos szaktudás együttes ismeretét igényli.